Contant Inkoop Goud7
Sinds 1977
Gratis taxeren? 020-6922446
Sinds 47 jaar uw vertrouwde adres
Gratis taxeren? Bel 020-6922446

Zilver verkopen

Zilver komen we in alle vormen en maten tegen, maar is in essentie natuurlijk wat het is: een kostbaar edelmetaal. Zilver wordt gebruikt voor en verwerkt in zilverbaren, zilveren munten, sieraden, bestek, horloges, servies, maar ook in de fabricage van verschillende producten waarvan je het niet zou verwachten.

De zilverprijs is het afgelopen decennium met meer dan 100 % gestegen. Dit heeft te maken met de toename van de vraag naar zilver. Het materiaal wordt, zoals hierboven gezegd, in veel toepassingen gebruikt, maar wordt maar op kleine schaal gewonnen. Het logische gevolg hiervan is de stijging van de zilverprijs.

Wil je jouw zilver verkopen? Dan is het handig om deze pagina goed te bekijken: we gaan alle soorten en maten af, en geven natuurlijk tips zodat je zeker weet dat je zilver in handen hebt, wat de kwaliteit is, en hoe je het het beste verkoopt.

Zilver verkopen? Alleen op afspraak met onze taxateur!

Breng het naar een officiële inkoper

De meeste mensen zijn geen experts in edelmetalen. We kunnen dus zoeken naar keurmerken en cijfers, en zelfs ons zilver proberen te buigen, maar een echt volledig betrouwbaar antwoord krijg je uiteindelijk vooral bij een professional. Neem je zilver, als je twijfelt, daarom mee naar een officiele inkoper. Die beschikt namelijk over professionele apparatuur en expertise. Een bekende tool die een inkoper gebruikt is toetswater. Dit is een speciale vloeistof die door middel van een chemische reactie laat zien of het om echt zilver gaat of niet.

zilver-verkopen-zilver-bestek

Taxatie

U kan bij ons naast zilverbaren ook sieraden of andere zilveren voorwerpen laten taxeren. Komt u langs met uw stuk dan leggen wij u een bedrag voor dat u kan lenen wanneer u uw object wilt verkopen. Dit alles doen wij 100% vrijblijvend en u kan geheel vrijblijvend bepalen of u het bod wilt accepteren.

Gewicht

Als je zeker weet dat je echt zilver in handen hebt, is het uiterst belangrijk om vast te stellen om hoeveel gewicht het gaat. Het spreekt voor zich dat het gewicht uiteindelijk bepaald hoeveel waarde er aan jouw zilver hangt. Als je je zilver thuis wil wegen, werkt een keukenweegschaal vaak prima. Houd echter rekening met een kleine marge, omdat dit soort weegschalen niet altijd even precies zijn. Tip: bereken het gewicht per gehalte, en schrijf je bevindingen op. Dat is handig bij de uiteindelijke berekening van de waarde.

Prijs

Nu kun je makkelijk de waarde berekenen. De prijs van zilver golft altijd op en neer, al kunnen we zeggen dat er altijd een gemiddelde waarde van zilver aanwezig is. Check hieronder de tabel met onze meest up-to-date inkoopprijzen. De inkoopprijzen worden steeds automatisch geupdate, dus kunnen verschillen. Onze prijzen laten wij zien in kilo’s.

Zilver-verkopen-keurtekens

Zilveren keurtekens

Net als goud, zijn er in Nederland bij wet ook keurtekens vastgelegd voor zilver. En als we het hebben over de verschillende keurmerken voor zilver hebben we het ook over verschillen in hoe de puurheid wordt bekeken, oftewel het gehalte. Er wordt gesproken over een 1e, 2e en 3e gehalte zilver (in procenten respectievelijk 92,5, 83,5 en 80 % zilver). Een andere, bekende manier om zilver aan te duiden is Sterling Zilver, wat gelijk staat aan 1e gehalte zilver (925/1000e – dus 92,5 %). 

Check in de onderstaande tabel welk keurmerk jouw zilver heeft. Kun je geen keurmerk vinden? Geen paniek. Er kunnen verschillende redenen zijn dat jouw zilver niet gekeurd is.

Geen keurmerk?

Het kan zijn dat jouw zilver door een particuliere smid vervaardigd is, of dat je het zilver uit een ander land hebt meegenomen. Dan vind je misschien geen officieel keurmerk op je voorwerp. Vaak zijn er echter wel ergens getallen te vinden, en ook die geven informatie over het gehalte. Let hierbij op de volgende getallen:

  • 925 = 1e gehalte zilver
  • 835 = 2e gehalte zilver
  • 800 = 3e gehalte zilver
zilver-verkopen-925-keurmerk

Verkoop nu uw zilver!

Uw zilver aanbieden? Het kan direct. Neem snel contact met ons op! 

Veelgestelde vragen

In veel landen worden zilveren voorwerpen gekeurd en gestempeld met specifieke merktekens die de echtheid aangeven. Zoek naar keurmerken zoals “925” of “Sterling” die aangeven dat het voorwerp minstens 92,5% puur zilver bevat.

Er zijn verschillende soorten inkopers. Twee bekende gespecialiseerde soorten zijn edelmetaalhandels en juwelieren. Het is altijd belangrijk om je goed in te lezen in een inkoper, maar nog belangrijker om naar je gevoel te luisteren. Als een firma of een juwelier je een vertrouwd gevoel geeft, is dat vaak het beste bedrijf om mee in zee te gaan.

Zoals wij net hebben benoemd is het heel belangrijk om een betrouwbare partij te vinden om zaken mee te doen. Maar hoe kom je er achter of een partij echt betrouwbaar is? Een belangrijk aspect dat altijd meespeelt is openheid. De betrouwbare partijen kun je herkennen aan transparantie over de prijs die zij hanteren. Deze informatie zullen ze ook direct vermelden. Vaak hebben deze bedrijven tabellen op hun website, waarin ze live laten zien wat de actuele prijs is die ze hanteren. Of als je bij ze langs gaat, of ze aan de telefoon hebt, zullen ze eerlijk zijn over hun prijzen. Deze integriteit gaat gepaard met het ambacht, met een bepaalde ethiek. Er zijn veel goud- en zilver handelaren en juwelieren die hun vak al decennia, of soms nog langer, uitvoeren. Dan hebben zij deze integriteit hoog in het vaandel staan, en is die vaak voor hen veel belangrijker dan ‘gauw’ geld verdienen.

Dus nog maals – is de partij in kwestie niet open over zijn of haar prijzen? Vertrouw deze partij dan pertinent niet.

Meestal gaat de handel in zilveren munten per stuk. Een stuk overzichtelijker in de handel dus. Veel voorkomende zilveren munten in Nederland zijn de Zilveren tientjes (Juliana/Beatrix), de Zilveren rijksdaalders en de Zilveren Guldens (beide Wilhelmina en Juliana) en Zilveren vijftig gulden. En dan hebben we ook de zilveren kwartjes en dubbeltjes nog. Deze munten worden vaak als investering gekocht, als zilver belegging. 

Heb je Zilveren baren die je zou willen verkopen? De prijzen die wij daarvoor bieden, kun je ook terugvinden in de tabel met onze actuele goud-en zilverprijzen. Bij deze meeste inkopers wordt er een prijs per stuk of per kilo betaald. De echtheid van zilveren baren is vaak makkelijk te bepalen: er zijn namelijk altijd keurmerken van de producent te vinden. Komt je zilverbaar bij een producent vandaan die bij de LBMA staat op de Good Delivery Lijst? Dan zit je altijd goed.

De manieren om te achterhalen of jouw bestek van echt zilver gemaakt is, hebben we hierboven al besproken. Er zijn echter nog wat extra handige punten om even aan te kaarten:

  • Over tijd gaat zilveren bestek zwart uitslaan.
  • In vroeger tijden werd het hebben van zilver bestek gezien als teken van succes en rijkdom. Het zou dus zo maar kunnen dat er ergens in jouw familie nog oud, zilver bestek te vinden is.
  • Van zilveren messen is het heft vaak van binnen voorzien van gips, hars of ander buigbaar maar stevig materiaal.
  • Onderdelen van bestek die sterk en recht moeten blijven, zijn per definitie nooit gemaakt van echt zilver. Een voorbeeld hiervan is het lemmet van het mes. Dit deel  mag namelijk niet verbuigen, en is dus per definitie van een ander materiaal vervaardigd dan zilver.
  • Het grootste deel van de inkopers durft om bovenstaande redenen het inkopen van zilveren messen niet aan. Het gedeelte in het mes dat van echt zilver zou kunnen zijn, is simpelweg zo klein dat het meestal de moeite niet loont om al het overtollige materiaal te verwijderen.

Waar je er bij goud vaak achter moet komen of je voorwerp van puur goud is of dat het verguld is, moet je er bij zilver op letten dat het om massief zilver gaat, en niet om verzilverd zilver. Verzilvering komt vooral veel voor bij voorwerpen waarin men zilver wil verwerken, maar die wel stevig moeten blijven en niet mogen verbuigen. Het komt dus uitermate vaak voor bij bestek. 

Wil je er achter komen of jouw zilveren bestek verzilverd is of massief? Gebruik dan de manieren die we hierboven allemaal beschreven hebben. Kun je geen keurtekens en getallen vinden en is je bestek niet buigzaam? Dan gaat het zeer waarschijnlijk om verzilverd materiaal. Maar ook in deze situatie: bij twijfel, neem je voorwerpen mee naar een inkoper, die kan je er meer over vertellen.

WhatsApp WhatsApp ons