Covid-19 maatregelen; 7 goud inkoop medewerkers, aparte balies, 1.5m afstand, geen wachtrijen, direct aan de beurt.

Jouw zilver verkopen

Zilver komen we in alle vormen en maten tegen, maar is in essentie natuurlijk wat het is: een kostbaar edelmetaal. Zilver wordt gebruikt voor en verwerkt in zilverbaren, zilveren munten, sieraden, bestek, horloges, servies, maar ook in de fabricage van verschillende producten waarvan je het niet zou verwachten. 

De zilverprijs is het afgelopen decennium met meer dan 100 % gestegen. Dit heeft te maken met de toename van de vraag naar zilver. Het materiaal wordt, zoals hierboven gezegd, in veel toepassingen gebruikt, maar wordt maar op kleine schaal gewonnen. Het logische gevolg hiervan is de stijging van de zilverprijs.

Wil je jouw zilver verkopen? Dan is het handig om deze pagina goed te bekijken: we gaan alle soorten en maten af, en geven natuurlijk tips zodat je zeker weet dat je zilver in handen hebt, wat de kwaliteit is, en hoe je het het beste verkoopt.

 1. Zilveren keurtekens

Net als goud, zijn er in Nederland bij wet ook keurtekens vastgelegd voor zilver. En als we het hebben over de verschillende keurmerken voor zilver hebben we het ook over verschillen in hoe de puurheid wordt bekeken, oftewel het gehalte. Er wordt gesproken over een 1e, 2e en 3e gehalte zilver (in procenten respectievelijk 92,5, 83,5 en 80 % zilver). Een andere, bekende manier om zilver aan te duiden is Sterling Zilver, wat gelijk staat aan 1e gehalte zilver (925/1000e – dus 92,5 %). 

Check in de onderstaande tabel welk keurmerk jouw zilver heeft. Kun je geen keurmerk vinden? Geen paniek. Er kunnen verschillende redenen zijn dat jouw zilver niet gekeurd is.

Zilver-verkopen-keurtekens

2. Geen keurmerk?

Het kan zijn dat jouw zilver door een particuliere smid vervaardigd is, of dat je het zilver uit een ander land hebt meegenomen. Dan vind je misschien geen officieel keurmerk op je voorwerp. Vaak zijn er echter wel ergens getallen te vinden, en ook die geven informatie over het gehalte. Let hierbij op de volgende getallen:

925 = 1e gehalte zilver

835 = 2e gehalte zilver

800 = 3e gehalte zilver

zilver-verkopen-925-keurmerk

3. Kun je ook geen cijfers vinden?

Uitgaande van de verstrekkende internationale wetgeving omtrent goud en zilver, kun je er voorzichtig vanuit gaan dat, wanneer je geen keurtekens of cijfers vindt op je voorwerpen, het niet gaat om echt zilver. Maar als je je twijfels hebt, zorg dat je niets weggooit! Zilver is een kwetsbaar en zacht materiaal, het kan maar zo zijn dat de merken eruit gesleten zijn. En ook heb je hierboven kunnen lezen dat er genoeg redenen bestaan dat er überhaupt nooit een keurmerk ingezet is. Laat je sieraden dan bekijken door een officiële inkoper, die hebben professionele apparatuur en expertise om een juiste conclusie te trekken.

4. Probeer je zilver te buigen

Heb je twijfels over de echtheid van je zilveren voorwerp, en kun je geen keurtekens of getallen vinden? Dan kun je je zilver testen door het te proberen te buigen. Zilver is namelijk een opvallend zacht materiaal en buigt dus makkelijk mee. Buigt jouw object niet, en is er absoluut geen beweging in te krijgen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met ander materiaal. 

zilver-verkopen-zilver-bestek

5. Breng het naar een officiële inkoper

De meeste mensen zijn geen experts in edelmetalen. We kunnen dus zoeken naar keurmerken en cijfers, en zelfs ons zilver proberen te buigen, maar een echt volledig betrouwbaar antwoord krijg je uiteindelijk vooral bij een professional. Neem je zilver, als je twijfelt, daarom mee naar een officiele inkoper. Die beschikt namelijk over professionele apparatuur en expertise. Een bekende tool die een inkoper gebruikt is toetswater. Dit is een speciale vloeistof die door middel van een chemische reactie laat zien of het om echt zilver gaat of niet.

6. Het gewicht is essentieel

Als je zeker weet dat je echt zilver in handen hebt, is het uiterst belangrijk om vast te stellen om hoeveel gewicht het gaat. Het spreekt voor zich dat het gewicht uiteindelijk bepaald hoeveel waarde er aan jouw zilver hangt. Als je je zilver thuis wil wegen, werkt een keukenweegschaal vaak prima. Houd echter rekening met een kleine marge, omdat dit soort weegschalen niet altijd even precies zijn. Tip: bereken het gewicht per gehalte, en schrijf je bevindingen op. Dat is handig bij de uiteindelijke berekening van de waarde.

7. De waarde van jouw zilver

Nu kun je makkelijk de waarde berekenen. De prijs van zilver golft altijd op en neer, al kunnen we zeggen dat er altijd een gemiddelde waarde van zilver aanwezig is. Check hieronder de tabel met onze meest up-to-date inkoopprijzen. De inkoopprijzen worden steeds automatisch geupdate, dus kunnen verschillen. Onze prijzen laten wij zien in kilo’s.

Actuele goud- en zilverprijs (31 May 2023)

*Aan deze prijzen kunnen geen rechten worden ontleend. Typefouten en prijsfluctuaties voorbehouden.
8 kt p/gr€ 16.32
14 kt p/gr€ 32.70
18 kt p/gr€ 42.15
20 kt p/gr€ 46.56
21 kt p/gr€ 48.91
22 kt p/gr€ 51.20
23 kt p/gr€ 53.94
24 kt baar p/gr€ 58.40
Munten onder andere
gouden tientje fdc p/st€ 333
gouden vijfje fdc p/st€ 167
krugerrand ounce fdc€ 1,738
maple leaf ounce fdc€ 1,738
usa $20 ounce fdc€ 1,668
Zilverprijs
zilver 800 p/kilo€ 475
zilver 835 p/kilo€ 496
zilver 925 p/kilo€ 550
muntzilver 720 p/kilo€ 435
zilver 999 p/kilo baar€ 669

8. Waar verkoop je jouw zilver?

Er zijn verschillende soorten inkopers. Twee bekende gespecialiseerde soorten zijn edelmetaalhandels en juwelieren. Het is altijd belangrijk om je goed in te lezen in een inkoper, maar nog belangrijker om naar je gevoel te luisteren. Als een firma of een juwelier je een vertrouwd gevoel geeft, is dat vaak het beste bedrijf om mee in zee te gaan.

9. Betrouwbaarheid en integriteit

Zoals wij net hebben benoemd is het heel belangrijk om een betrouwbare partij te vinden om zaken mee te doen. Maar hoe kom je er achter of een partij echt betrouwbaar is? Een belangrijk aspect dat altijd meespeelt is openheid. De betrouwbare partijen kun je herkennen aan transparantie over de prijs die zij hanteren. Deze informatie zullen ze ook direct vermelden. Vaak hebben deze bedrijven tabellen op hun website, waarin ze live laten zien wat de actuele prijs is die ze hanteren. Of als je bij ze langs gaat, of ze aan de telefoon hebt, zullen ze eerlijk zijn over hun prijzen. Deze integriteit gaat gepaard met het ambacht, met een bepaalde ethiek. Er zijn veel goud- en zilver handelaren en juwelieren die hun vak al decennia, of soms nog langer, uitvoeren. Dan hebben zij deze integriteit hoog in het vaandel staan, en is die vaak voor hen veel belangrijker dan ‘gauw’ geld verdienen.

Dus nog maals – is de partij in kwestie niet open over zijn of haar prijzen? Vertrouw deze partij dan pertinent niet.

10. Verkopen Zilveren Munten

Meestal gaat de handel in zilveren munten per stuk. Een stuk overzichtelijker in de handel dus. Veel voorkomende zilveren munten in Nederland zijn de Zilveren tientjes (Juliana/Beatrix), de Zilveren rijksdaalders en de Zilveren Guldens (beide Wilhelmina en Juliana) en Zilveren vijftig gulden. En dan hebben we ook de zilveren kwartjes en dubbeltjes nog. Deze munten worden vaak als investering gekocht, als zilver belegging. 

zilver-verkopen-zilveren-tientje

Zilveren tientje

Wilhelmina

Zilveren Daalder

Uit 1930

zilver-verkopen-zilveren-gulden

Zilveren Gulden

Wilhelmina

zilver-verkopen-zilveren-50gulden

Zilveren 50 gulden

Uit 1988

11. Bullion munten Zilver

Andere bekende internationale munten zijn de zilveren Bullion munten. Voorbeelden hiervan zijn de Kangaroo, de American Eagle en de zilveren Maple Leaf. Ook deze munten worden vaak per stuk verhandeld.

zilver-verkopen-american-eagle

American Eagle

Verenigde Staten

zilver-verkopen-kangaroo

Kangaroo

Australië – 2016

Zilver-verkopen-mapleleaf

Maple Leaf

Canada

zilver-verkopen-wiener-philharmoniker

Philharmoniker

Oostenrijk

12. Zilveren baren verkopen

Heb je Zilveren baren die je zou willen verkopen? De prijzen die wij daarvoor bieden, kun je ook terugvinden in de tabel met onze actuele goud-en zilverprijzen. Bij deze meeste inkopers wordt er een prijs per stuk of per kilo betaald. De echtheid van zilveren baren is vaak makkelijk te bepalen: er zijn namelijk altijd keurmerken van de producent te vinden. Komt je zilverbaar bij een producent vandaan die bij de LBMA staat op de Good Delivery Lijst? Dan zit je altijd goed.

13. Zilveren Bestek

De manieren om te achterhalen of jouw bestek van echt zilver gemaakt is, hebben we hierboven al besproken. Er zijn echter nog wat extra handige punten om even aan te kaarten:

 • Over tijd gaat zilveren bestek zwart uitslaan.
 • In vroeger tijden werd het hebben van zilver bestek gezien als teken van succes en rijkdom. Het zou dus zo maar kunnen dat er ergens in jouw familie nog oud, zilver bestek te vinden is.
 • Van zilveren messen is het heft vaak van binnen voorzien van gips, hars of ander buigbaar maar stevig materiaal.
 • Onderdelen van bestek die sterk en recht moeten blijven, zijn per definitie nooit gemaakt van echt zilver. Een voorbeeld hiervan is het lemmet van het mes. Dit deel  mag namelijk niet verbuigen, en is dus per definitie van een ander materiaal vervaardigd dan zilver.
 • Het grootste deel van de inkopers durft om bovenstaande redenen het inkopen van zilveren messen niet aan. Het gedeelte in het mes dat van echt zilver zou kunnen zijn, is simpelweg zo klein dat het meestal de moeite niet loont om al het overtollige materiaal te verwijderen.

zilver-verkopen-oud-zilver

14. Verguld en verzilverd

Waar je er bij goud vaak achter moet komen of je voorwerp van puur goud is of dat het verguld is, moet je er bij zilver op letten dat het om massief zilver gaat, en niet om verzilverd zilver. Verzilvering komt vooral veel voor bij voorwerpen waarin men zilver wil verwerken, maar die wel stevig moeten blijven en niet mogen verbuigen. Het komt dus uitermate vaak voor bij bestek. 

Wil je er achter komen of jouw zilveren bestek verzilverd is of massief? Gebruik dan de manieren die we hierboven allemaal beschreven hebben. Kun je geen keurtekens en getallen vinden en is je bestek niet buigzaam? Dan gaat het zeer waarschijnlijk om verzilverd materiaal. Maar ook in deze situatie: bij twijfel, neem je voorwerpen mee naar een inkoper, die kan je er meer over vertellen.

15. Djokja-servies

Vanwege het koloniale verleden van Nederland in Indonesië (of toentertijd

zilver-verkopen-djokjaNederlands-Indië) kunnen we in Nederland nog redelijk vaak het djokja-zilver tegenkomen. Dit komt uit Indonesië. Dit servies is meestal alleen gemerkt met getallen, die zich bevinden aan de onderkant of op een van de zijkanten van het servies. 

Heb je ander zilver servies waarvan je de echtheid wil bepalen? Gebruik dan opnieuw bovenstaande manieren om te kijken wat het gehalte zilver is. 

16. Zilver uit de industrie

Zilver verliest nooit waarde. Of het nou verwerkt is in een prachtig sieraad, of dat het simpelweg verwerkt is geweest in een machine of onderdeel was van een oude telefooncentrale. Je kunt je industriële zilver vaak net zo makkelijk verkopen als je ‘mooie’ zilver.

Het enige verschil in de handel is dat industrieel zilver niet altijd snel getaxeerd is. Het kan soms lastig zijn om het gehalte vast te stellen, waardoor het verkoopproces langer kan duren. Om deze reden zijn er inkopers die aangegeven hebben geen industrieel zilver in te kopen. Neem daarom, voordat je met je zilver de weg op gaat, even contact op met de inkoper met wie je zaken wil doen. Dan kan die aangeven of de handel doorgaat of niet.

Wij zijn als hoogste bieder bevonden in de test van Vara Kassa onder de goudinkopers!

Klantbeoordelingen

Anderen over Contant inkoop goud

4.7/5

Gemiddelde cijfer van 4.7/5 over 42939 beoordelingen

DHR. JAN CAMPS – CASTRICUM

Geachte heer/mevrouw,
Hierbij wil ik u danken voor de prettige samenwerking bij de aankoop van mijn horloge. Ik wens u en al uw familie en uw personeel alle goeds toe voor de komende tijd en vooral goede zaken.
Mede namens mijn vrouw,
een van harte groet,
Jan Camps

DHR. PRAVESH PASTEURING – AMSTELVEEN

Werd zeer goed geholpen, meteen cash uitbetaald, het proberen waard.

MW. A. SCHOONHEID – UTRECHT

Zeer goed geholpen, accuraat en zeer betrouwbaar! Transparant, alles zeer duidelijk, bracht meer op dan ik dacht! Veel beter adres dan de juwelier bij mij in de Utrechtsestraat. Dat was niet correct in Utrecht. Parkeren kost echt een dubbeltje!

Meer recensies

Tip!

Uw voordelen op een rij:
 • Reiskosten vergoeding tot max € 30,-
 • Direct contant geld
 • Gratis reparatie van uw geliefde juweel!
 • Met 5 minuten geholpen
 • Betrouwbaar adres sinds 1977
 • Gratis taxatie
 • Ook inkoop van buitenlands goud
 • Geen smeltverlies aftrek
 • Op voorbehoud van koersfluctuaties
 • Voor meer informatie lees werkwijze

Wij kopen ook sieraden ingelegd met diamanten en kleurstenen.

Kom langs voor een gratis taxatie.

Wij zijn lid van de

Federatie Goud en Zilver

federatie-goud-zilver